top of page

Välkommen till kursen!

Ibland är det så svårt att komma igång att måla. Under Coronatiden gjorde jag dessa sidor för att ni som inte riktigt kommit igång att måla nu hade tid och behövde kanske något roligt att göra. Men de passar lika bra nu för dig som behöver en puff för att sätta igång.

Uppgifterna finns även på Facebook, men där har jag inte kunnat lägga upp dem lika tillgängligt. https://www.facebook.com/evasakvarellkurser/

 

Du som följer kursen, skriv gärna till mig och berätta vad du tycker, eller om undrar något. Skriva till eva.akvarell@gmail.com eller kontakta mig på Facebook

 

Ta fram färgerna och sätt igång!


 

 23 mars

Nu försätter vi med att måla grönt.

Grönt blir bäst om du blandar gult med blått eller svart.

Uppgift: GRÖNT Måla upp dina gula och svart färger om du inte gjort det. De blå gjorde du kanske till förra uppgiften. Passa samtidigt på att göra en bild där du blandar alla dina gula med dina blå och svarta färger. Skriv namnet på dina gula på ena sidan och de blå och svart på andra ledden och blanda dem två och två. Du kommer att upptäcka att det finns många olika alternativ och du hittar dina favoriter. Vilka är transparanta? Vilka ger bitningar?

Måla nu en grön bild med två av färgerna. Planera in var det ska vara ljust, nästan vitt och var det ska vara riktigt mörkt. Här har jag en gammal bild som jag hittade i min bunt, där jag blandat rå sienna och Paynes grey, de är båda lite ”busiga”.  Den bilden är inte så grön, prova gärna färger som blir grönare.

Payaynes grey: Pigmentbitare, pigmentstark, transparant, blommar lätt. Till moln, himmel, hav och skuggor.

Rå sienna: En jordfärg, halvtransparant, pigmentbitare. Prova att stänka och skvätta. Fin grön färg även tillsammans med cobolt.

1-DSC_1072.JPG
1-_20200322_152613_2.JPG

3 april

Färgcirkeln och måla vårblommor i orange och /eller lila

I princip behöver du endast tre färger när du målar, röd, blå och gul. De kallas PRIMÄRfärger. När du blandar dem två och två får du SEKUNDÄRfärgerna grön, lila och orange. När du blandar de tre primärfärgerna blir det TERTIÄRfärger. Du kan få till bruna och svarta varianter.

Problemet är att färgerna sällan är rent gula, blå eller röda. Därför är det bra att ha en varmt röd och en kall röd. Ska du blanda en orange färg bör du ta en varmt röd färg att blanda med den gula. Här kommer det viktiga!!! Vill du ha en lila färg ska du ta den kalla röda färgen och den blå ska gå mot rött. Min varmröda jag använder mest är Scarlet lake och den kallröda Permanent Alizarin crimson. French ultramarin är en blå som går mot rött.

När jag blandar använder jag i första hand dessa:

Lila: Alizarin crimson eller Rose madder med French ultramarin

Orange: Scarlet lake och en varm gul

Grönt har ni redan provat. Svart eller brunt tittar vi på senare

Uppgift 3: Fortsätt att måla upp de färger du har om du inte gjort det. Vilka är varma och vilka är kalla?

Måla några vårblommor där du blandar endast två färger till kronbladen och använder högst tre färger till det gröna. 

På färgcirkeln har jag använt indian yellow, aureolin yellow, winsor blue, french ultramarin, alizarin crimson, scarlet lake.

På färgprovet har jag använt french ultramarin, scarlet lake, alizarin crimson och aureolin yellow. Ni ser att det fungerar att blanda en kall röd med en kall gul, det blir orange, men inte så varm. Blöt papperet först och blanda färgerna på papperet, Det blir mer levande så.

Alizarin crimson: Pigmentbitare, kall, transparent, färgstark. Ursprungligen från krapproten. Har inte så bra beständighet. Köp Permanent Alizarin nästa gång.

Rose madder: Kall. Transparent, inte så färgstark som alizarin.

Scarlet lake: Transparent och varm. Liknar cadmiumröd.

Aureolin yellow: Kall, inte så färgstark, transparent.

French ultramarin: Ultramarin = yttersta havet. Grynig, kall , innehåller rött, transparent.

Jag hade tänkt fota krokus och tulpaner i min trädgård. Men när jag kom hem från fjällen var krokusen utblommad och tulpanerna hade rådjuren varit på. Så jag har plockat fram några bilder från Pixabay. Men du kanske har tillgång till även andra orange eller lila blommor.

färgcirkel.JPG
färgprov.JPG
tulips-4927755__340.webp
krokus.webp
tulip-flower-.jpg

25 april Uppgift 4

 

Blanda svart av blått och brunt. Gör färgprov och måla träd eller något annat.

Nu tänkte jag ni skulle måla svart och brunt, låter kanske trist, men det kan bli så vackert.

För att få brunt kan du blanda till en orange av rött och gult och sedan tillföra blått. Ju mer blått, desto mera svart blir det. När jag målade olivlunden hade jag packat lätt, hade med mig endast aureolin yellow, rose madder och cobolt blå. Lite för snälla färger kanske. Jag fick jobba hårt för att få till de mörkare partierna men ni ser att där finns både brunt och svart.

Nu tog jag en genväg och blandade brunt och blått. Som ni ser blev en del lite gröna, men allt beror ju också på hur mycket man tar av den ena och den andra. De bästa tycker jag nog blev cobolt blue, paynes grey, eller indigo blandat med bränd sienna eller bränd umbra.

Du kan också få svart genom att blanda kontrastfärgerna, men det tar vi en annan gång.

UPPGIFT 4 Gör färgprover genom att blanda dina blå med dina bruna. Vilka tycker du blev bäst?

Måla ett vårträd eller något annat mörkt, kanske en nyplöjd åker?

Mina ekar kan jag tycka blev lite för blå, jag hade french ultramarin

och bränd sienna. (Det gula är quinacridone gold.) 

Nästa gång ska jag prova paynes grey och bränd sienna.

När ni lägger ut det skriver ni också vilka färger ni använt. 

Kom ihåg mycket vatten!

Lycka till!

1-olivlund.jpg
1-DSC_1166.JPG
1-DSC_1176.JPG
1-_20200424_165758-001.JPG
bottom of page