top of page

Uppgift 3

Färgcirkeln och måla vårblommor i orange och /eller lila

I princip behöver du endast tre färger när du målar, röd, blå och gul. De kallas PRIMÄRfärger. När du blandar dem två och två får du SEKUNDÄRfärgerna grön, lila och orange. När du blandar de tre primärfärgerna blir det TERTIÄRfärger. Du kan få till bruna och svarta varianter.

Problemet är att färgerna sällan är rent gula, blå eller röda. Därför är det bra att ha en varmt röd och en kall röd. Ska du blanda en orange färg bör du ta en varmt röd färg att blanda med den gula. Här kommer det viktiga!!! Vill du ha en lila färg ska du ta den kalla röda färgen och den blå ska gå mot rött. Min varmröda jag använder mest är Scarlet lake och den kallröda Permanent Alizarin crimson. French ultramarin är en blå som går mot rött.

När jag blandar använder jag i första hand dessa:

Lila: Alizarin crimson eller Rose madder med French ultramarin

Orange: Scarlet lake och en varm gul

Grönt har ni redan provat. Svart eller brunt tittar vi på senare

Uppgift 3: Fortsätt att måla upp de färger du har om du inte gjort det. Vilka är varma och vilka är kalla?

Måla några vårblommor där du blandar endast två färger till kronbladen och använder högst tre färger till det gröna. 

På färgcirkeln har jag använt indian yellow, aureolin yellow, winsor blue, french ultramarin, alizarin crimson, scarlet lake.

På färgprovet har jag använt french ultramarin, scarlet lake, alizarin crimson och aureolin yellow. Ni ser att det fungerar att blanda en kall röd med en kall gul, det blir orange, men inte så varm. Blöt papperet först och blanda färgerna på papperet, Det blir mer levande så.

Alizarin crimson: Pigmentbitare, kall, transparent, färgstark. Ursprungligen från krapproten. Har inte så bra beständighet. Köp Permanent Alizarin nästa gång.

Rose madder: Kall. Transparent, inte så färgstark som alizarin.

Scarlet lake: Transparent och varm. Liknar cadmiumröd.

Aureolin yellow: Kall, inte så färgstark, transparent.

French ultramarin: Ultramarin = yttersta havet. Grynig, kall , innehåller rött, transparent.

Jag hade tänkt fota krokus och tulpaner i min trädgård. Men när jag kom hem från fjällen var krokusen utblommad och tulpanerna hade rådjuren varit på. Så jag har plockat fram några bilder från Pixabay. Men du kanske har tillgång till även andra orange eller lila blommor.

färgcirkel.JPG
färgprov.JPG
tulips-4927755__340.webp
krokus.webp
bottom of page